Pascal Laureyn, schrijver

Share this article:
Facebooktwitterlinkedinmail

Ik ben Pascal Laureyn, een Belgische (freelance) schrijver, journalist en copywriter in Europa en Zuidoost-Azië. Hier vindt u een paar voorbeelden van artikels die ik heb geschreven voor verschillende media in België en het buitenland.

Hongkong protesteert

Demonstranten op de luchthaven van Hongkong

Demonstranten op de luchthaven van Hongkong

De beelden van het escalerende geweld in Hongkong gaan de wereld rond. De wolken traangas en de wederzijdse haat zwellen aan. De politie heeft zijn fluwelen handschoenen uitgetrokken en radicale activisten adopteren nieuwe guerrilla-tactieken. De demonstranten perfectioneren hun strategieën, want het straatverzet is beter georganiseerd dan het lijkt. Ik sprak in Hongkong met demonstranten en een van de leiders, Joshua Wong. “Zelfs als onze protestbeweging faalt, zal Hongkong nooit meer hetzelfde zijn. De hele wereld weet nu wat de kracht van onze stad is, waar wij voor staan.” Lees de volledige artikels (De Tijd, pdf) : deel 1 / deel 2

Cambodja worstelt nog steeds met de Rode Khmer

Prisoners in S-21, Phnom Penh

Gevangenen in S-21, Phnom Penh

50 jaar geleden begonnen de VS met tapijtbombardementen in Cambodja, in de marge van de Vietnamoorlog. De vluchtende boeren liepen in de armen van een kleine guerrillagroep met grootse plannen: de Rode Khmer. Het land is nog altijd niet met zichzelf in het reine. Ik bezocht het laatste vluchtoord waar oorlogsmisdadigers in vrede en in vrijheid kunnen leven. Lees het volledige artikel (Knack, pdf)

Op de vlucht voor het klimaat

togoru-smalTerwijl wereldleiders over broeikasgassen en protocollen kibbelen, wordt de Zuid-Pacifische eilandengroep Fiji uitgewist door de zee of weggewaaid door cyclonen. De kustbewoners hebben de keuze: vluchten of vechten. Voor De Tijd (Nederlands) en IPS (Engels). Ook in het Zweeds en het Spaans.

Moslims in Myanmar

U Thu Seikkta in Yangon

De Rohingya in Myanmar zijn het slachtoffer van een etnische zuivering. Hun ellende komt vaak in het nieuws. Maar ook andere moslimgroepen in Myanmar zijn het slachtoffer van racisme. Nationalistische boeddhistische monniken prediken haat tegen moslims en roepen op tot geweld. Ik ben ze gaan opzoeken in Yangon en op het platteland. Voor Knack (pdf).

De oorlog tegen drugs

ManillaDe Filipijnse president Rodrigo Duterte wil zijn volk zuiveren van drugs en laat zich daarbij niet hinderen door wetten of praktische bezwaren. Een verslag van een doordeweekse nacht in de sloppenwijken van Manilla, waar de slachtoffers zich opstapelen in de lijkenhuizen. Ik trok met lokale journalisten naar de Filipijnse horrornachten. Voor De Tijd (pdf).

‘Ontbossen op leven en dood’

Een houtsmokkelaar aan de grens met Vietnam

Hoe idyllisch de Cambodjaanse bossen ook ogen, ze zijn de bron van een zwarte wereldmarkt die miljarden waard is. Zeldzame en beschermde bomen worden verkocht aan China en Europa voor hallucinante prijzen. De illegale handel houdt een corrupt regime in het zadel. Ik volgde het spoor van vernieling door de Cambodjaanse wouden, of wat er van overblijft. Voor De Tijd.

Een knuffel met klauwen

zannakKijk je vaak naar tekenfilms met sprekende dieren? Wil je soms een dier zijn? Dan ben je waarschijnlijk een furry. Die trekken in een behaard, gepluisd of gevederd kostuum de wereld in. Dat is geen kinky hobby, wel een groeiende gemeenschap met wereldwijd honderdduizenden fans. Ik sprak met een ervaren vos. Voor De Gazet (pdf), het personeelsblad van Colruyt Group.

Boeiende verhalen

Ik wil ook de vele mensen bedanken die me geïnspireerd hebben met hun opmerkelijke verhalen. Zoals Tony, de Vlaamse vuilnisman in Cambodja (in Het Laatste Nieuws). Of het bezoek van een Zuid-Koreaans vriendin aan een Noord-Koreaans restaurant.

U ziet dat ik elk verhaal helemaal tot zijn recht laat komen in verschillende vormen. Heeft u vragen of opmerkingen over mijn werk, aarzel dan niet om me contacteren.

Graag tot gauw! Vriendelijke groeten,

Pascal

Share this article:
Facebooktwitterlinkedinmail

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*