Verdrinken voor de vooruitgang

Deel dit artikel:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Cambodja ontwikkelt zich snel en daar is veel elektriciteit voor nodig. Die wordt sinds kort geproduceerd door een nieuwe dam van Chinese makelij. Maar stroomopwaarts veroorzaakt dat vooruitgangssymbool een ramp.

Overstroomde jungle in Kbal Romeas

Overstroomde jungle in Kbal Romeas

Plots houdt de weg op. Het karrenspoor verdwijnt in het water. Een groot meer strekt zich voor mij uit. Ik moet van een motorfiets overstappen naar een kano. ‘Tuk laang’, zegt mijn gids. ‘Het water stijgt.’ Dat begon vijf maanden geleden, toen de nieuwe stuwdam voor het eerst zijn sluizen sloot. Sindsdien zakt de weg naar Kbal Romeas elke dag een beetje dieper onder de golven. Een paar stevige mannen brengen planken op het droge. Huizen van watervluchtelingen worden ge- demonteerd om het hout te verkopen.

Het dorp ligt een wereld verwijderd van Phnom Penh. In de hoofdstad tokkelen in saffraan geklede monniken op een smartphone en toeren paarse Rolls Royces rond. 450 kilometer verder verschuilt Kbal Romeas zich diep in de jungle. Hier zijn geen winkels, restaurants of verkeerslichten. Er zijn sinds kort ook geen wegen meer.

Ik onderneem de reis samen met Vibol. Hij studeert in de provinciehoofdstad en keert vaak terug naar zijn thuis. ‘Mijn ouders hebben het moeilijk sinds er water in ons dorp staat. De regering wil dat we weggaan, maar dat zullen we nooit doen.’

In de uitgestrekte wouden van Stung Treng – een provincie zo groot als Vlaanderen met amper 120.000 inwoners – wonen de Bunong, de etnische minderheid waartoe ook Vibol behoort. Hun cultuur loopt al 2.000 jaar synchroon met de natuur en verzet zich weerbarstig tegen moderne invloeden. Maar de kleine gemeenschap dreigt letterlijk te worden weggespoeld.

Lees het volledige artikel op de website van De Tijd: ‘Verdrinken voor de vooruitgang’.

Meer foto’s op instagram.com/atlastronaut

Kinderen varen door hun dorp Kbal Romeas

Kinderen varen door hun dorp Kbal Romeas

Deel dit artikel:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail