Onze strafste verhalen gemist? Ontdek ze hier

Deel dit artikel:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Wij, Kris en Pascal, zijn voortdurend onderweg, op zoek naar nieuwe verhalen. De kaart die wij gebruiken leidt van mens naar mens. Ons kompas wijst naar magnetische persoonlijkheden. Hier zetten we ons strafste werk op een rij.

 

FullSizeRender 18Een jaar in het wrede wonderland

We trokken een jaar geleden naar Phnom Penh, de charmante en rommelige hoofdstad van Cambodja om er te wonen en te werken. Dit is ons verhaal van een jaar in een ruw wonderland. Lees het artikel op de site van Weekend Knack.

 

Een houtsmokkelaar aan de grens met Vietnam

Een houtsmokkelaar aan de grens met Vietnam

‘Ontbossen op leven en dood’

Hoe idyllisch de Cambodjaanse bossen ook ogen, ze zijn de bron van een zwarte wereldmarkt die miljarden dollars waard is. Houtkappers rooien hier zeldzame en beschermde bomen om ze via Vietnam aan China en Europa te verkopen. De politie staat erbij en kijkt ernaar. De illegale handel houdt een corrupt regime in het zadel en maakt doden. En het plaatst Cambodja in de wereldtop van genadeloze ontbossers. Wij volgden het spoor van vernieling naar het hart van de houtsmokkel. Lees het artikel op de site van De Tijd. Beluister de radioreportage voor Deutsche Welle. Of bekijk de radioreportage met onze foto’s.

 

Phauk Se, de moeder van Kem Ley

Phauk Se, de moeder van Kem Ley

Verkiezingen in Cambodja

Op 4 juni ging Cambodja naar de stembus om nieuwe lokale leiders te kiezen. Die leken relatief democratisch te verlopen, maar het afgelopen jaar werden heel wat tegenstanders van het regime het leven zuur gemaakt. De kritische journalist Kem Ley werd zelfs vermoord. Cambodjanen zijn dus voorzichtig met wat ze zeggen over de regering. Toch klinkt de kritiek steeds luider. Wij gingen praten met Phauk Se, de moeder van de Kem Ley, en met gewone Cambodjanen op de markt van zijn geboortestad. Beluister de radioreportage voor Deutsche Welle.

 

Van sloppenwijk naar sterrenstatus

Deze metal band bestaat uit afvalverzamelaars en schoolverlaters. Ze groeiden op in en rond een stortplaats in Phnom Penh. Nu maken ze zeer krachtige muziek. “Ik stop al mijn woede in mijn muziek” Let op voor Doch Chkae, de ‘wilde honden’ van Cambodja. (In Khmer met Engelse ondertiteling)

 

view‘De president doodt ons als honden’

De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil zijn volk zuiveren van drugs en hij laat zich daarbij niet hinderen door wetten of praktische bezwaren. Een verslag van een doordeweekse nacht in de sloppenwijken van Manilla, waar de slachtoffers zich opstapelen in de lijkenhuizen. Lees het artikel op de site van De Tijd en beluister de radioreportages ‘Dutertes oorlog tegen drugs‘ en ‘Een nacht in de waanzin‘.

 

Schoolkinderen na een parade voor de koning

Schoolkinderen na een parade voor de koning

Ode aan kleurrijke Cambodjanen

‘Phnom Penh People’ gaat over de inspirerende en hartverwarmende verhalen van gewone Cambodjanen en hun dagelijkse leven. Van de ‘tuk tuk lady’ tot de wijze straatkapper. Volg de reeks video’s op Facebook.

 

 

IMG_2288Tony, de Vlaamse vuilnisman in Cambodja

Een Vlaams project op het Cambodjaanse platteland heeft iets bereikt waar de overheid nooit in geslaagd was: huisvuilophaling organiseren. Waar een paar maanden geleden nog bergen stinkend afval lagen, kan het groen opnieuw ademen. Daarvoor was wel een drastische mentaliteitsverandering nodig op het vlak van gezondheid en milieu. Lees het artikel en beluister de radioreportage.

 

Ricky Reyes: kapper, tv-ster en filantroop

Elke Filipijn kent Ricky Reyes. Hij begon zijn carrière in een kleine kapperszaak, nu leidt hij een keten die zijn naam draagt. Hij heeft zijn eigen tv-show en wordt gerespecteerd voor zijn filantropisch werk. Deze flamboyante homo wordt daarom ook Moeder Ricky genoemd.

 

IMG_1127Boatman Bart en de stille waters van Kampot

Bart trok op een dag de deur van zijn huis in Gierle achter zich dicht en trok de wijde wereld in. Hij kwam terecht in het zuiden van Cambodja, in Kampot. Daar heeft hij een klein bootje. En als je het vriendelijk vraagt, neemt hij je mee op de rivier. Beluister de radioreportage, een aflevering van de reeks ‘Vlamingen in Cambodja‘.

 

Iedereen verjaart met Nieuwjaar

Met Khmer Nieuwjaar laat Cambodja zich van zijn mooiste kant zien. Dan viert dit land het belangrijkste feest van het jaar. De hoofdstad is drie dagen dood, want Nieuwjaar wordt gevierd op het platteland, ‘homeland’ voor Cambodjanen. Phnom Penh is stil nu, maar de dorpen juichen. Lees het foto-artikel.

 

busReisverslag uit Burkina Faso: De cultuur van een stofje

“Bonne arrivée.” Dat is het eerste wat we horen als we midden in de nacht de piepkleine luchthaven van Ouagadougou binnenstappen. Een oude grensbewaker heet ons welkom met een brede glimlach. Of we een ontspannen reis hebben gehad? We zijn nog maar net in Burkina Faso en de toon is al gezet. Lees het artikel.

 

Straffe politieke verhalen uit Cambodja

De wettelijke teloorgang van een democratie in MO

De ijzersterke vrienden: hoe China Cambodja heeft gekocht in Knack

Aan tafel in een Noord-Koreaans restaurant in De Tijd

 

IMG_0350 copyAIDS-dorp vecht voor zijn toekomst

Het aantal nieuwe besmettingen met hiv daalt jaar na jaar in Cambodja. Maar de massabesmetting in het dorp Roka zet een smet op die goede cijfers. Nergens in het land werd de falende gezondheidszorg zo pijnlijk en grootschalig aan het licht gebracht toen een nepdokter bijna driehonderd mensen besmette. Lees het artikel.

Deel dit artikel:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*