Kris & Pascal, mediamakers in Azië

Deel dit artikel:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Wij zijn Kris Janssens en Pascal Laureyn, Belgische mediamakers in Zuidoost-Azië.

Kris en Pascal

Pascal Laureyn en Kris Janssens

Pascal is freelance journalist en correspondent voor onder meer De Tijd, Knack, El Pais en IPS (in het Nederlands en het Engels). Hij maakt ook reportagefoto’s.

Kris is freelance radio- & tv-reporter voor onder meer VPRO, VRT en Deutsche Welle (in het Nederlands en het Engels).

Samen maken wij radio, video, foto’s en artikels over Zuidoost-Azië.

Samen 40 jaar ervaring

In 2016 zijn we – elk met 20 jaar media-ervaring in de bagage – naar Phnom Penh verhuisd. Dit is ons verhaal van een bewogen jaar in een ruw wonderland. Maar soms schrijven we ook leukere artikels (pdf) voor reismagazines. Vanuit de Cambodjaanse hoofdstad trekken wij ook naar allerlei bestemmingen in Zuidoost-Azië voor interessante verhalen en boeiende mensen.

Inspiratie en inzichten, dat is wat een reis onvergetelijk maakt. En dat willen we delen. Op deze site. Welkom!

Clandestien verzet in Cambodja.

In Cambodja heeft de regeringspartij CPP de verkiezingen van 29 juli 2018 overtuigend gewonnen. Maar de stembusgang was een schijnvertoning. Want premier Hun Sen, die al meer dan 30 jaar vasthoudt aan de macht, had zijn tegenstanders vooraf vakkundig geneutraliseerd. En dus is er clandestien verzet. Radio reportage van Kris Janssens voor VPRO en Deutsche Welle.

Chinezen palmen Cambodjaanse kuststad in.

Otres-1 Sihanoukville wordt een gokparadijs en een Chinese enclave in Cambodja. De Cambodjaanse overheid ziet het allemaal graag gebeuren. Het geld stroomt immers binnen en Peking stelt nooit lastige vragen. Omdat ik die ‘spectaculaire veranderingen’ graag met eigen ogen wilde bekijken, ben ik naar ‘het nieuwe Macau’ getrokken. Reportage van Kris Janssens voor MO-magazine.

Mekong in gevaar

Met ruim 4000 kilometer is de Mekong de langste rivier in Zuidoost-Azië.
Alles bij elkaar leven zowat 70 miljoen mensen van deze rivier in vijf verschillende landen.
Maar als het gaat over het management van de rivier lijken geldgewin en corruptie het te halen van ecologie. Radio reportage van Kris Janssens voor VPRO en Deutsche Welle (English).

Een woelige tijd

Cambodja is nu officieel een dictatuur. In november werd de enige echte oppositiepartij afgeschaft. Onafhankelijke media kunnen niet meer vrij werken. Sommige ngo’s werden verboden. Wij brengen regelmatig nieuws uit Cambodja voor radio en kranten, zoals deze artikels voor Deutsche WelleVRT NWSDe Tijd, IPS, Knack.be en Knack (pdf).

Op de vlucht voor het klimaat

togoru-smalTerwijl wereldleiders over broeikasgassen en protocollen kibbelen, wordt de Zuid-Pacifische eilandengroep Fiji uitgewist door de zee of weggewaaid door cyclonen. De kustbewoners hebben de keuze: vluchten of vechten. Voor De Tijd (Nederlands) en IPS (Engels). Ook in het Zweeds en het Spaans.

Naar de bron

Een recente videoproductie is ‘Mensen van de Mekong‘, een documentaire over de ópvaart van de Mekong, de machtige rivier die 70 miljoen mensen in hun levensonderhoud voorziet. We willen van Vietnam naar Cambodja, Laos, Myanmar en Thailand trekken, tot aan de bron van de rivier in China.

Moslims in Myanmar

De Rohingya in Myanmar zijn het slachtoffer van een etnische zuivering. Hun ellende komt vaak in het nieuws. Maar ook andere moslimgroepen in Myanmar zijn het slachtoffer van racisme. Nationalistische boeddhistische monniken prediken haat tegen moslims en roepen op tot geweld. Wij zijn ze gaan opzoeken. Voor VPRO en Knack (pdf).

De oorlog tegen drugs

De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil zijn volk zuiveren van drugs en laat zich daarbij niet hinderen door wetten of praktische bezwaren. Een verslag van een doordeweekse nacht in de sloppenwijken van Manilla, waar de slachtoffers zich opstapelen in de lijkenhuizen. Voor Radio 1 en De Tijd (pdf).

‘Ontbossen op leven en dood’

Hoe idyllisch de Cambodjaanse bossen ook ogen, ze zijn de bron van een zwarte wereldmarkt die miljarden waard is. Zeldzame en beschermde bomen worden verkocht aan China en Europa. De illegale handel houdt een corrupt regime in het zadel. Wij volgden het spoor van vernieling. Voor Deutsche Welle en De Tijd.

Van sloppenwijk naar sterrenstatus

Deze metal band bestaat uit afvalverzamelaars en schoolverlaters. Ze groeiden op in en rond een stortplaats in Phnom Penh. Nu maken ze zeer krachtige muziek. “Ik stop al mijn woede in mijn muziek.” Let op voor Doch Chkae, de ‘wilde honden’ van Cambodja. Hier hebben ze al een sterrenstatus bereikt.

Boeiende verhalen

Wij willen ook de vele mensen bedanken die ons geïnspireerd hebben met hun opmerkelijke verhalen. Zoals Tony, de Vlaamse vuilnisman in Cambodja (in woord en geluid). Dan was er Ricky Reyes, de flamboyante homo in Manilla. En Boatman Bart verhuisde op een dag van Gierle naar Cambodja. En tenslotte het bezoek van een Zuid-Koreaans vriendin aan een Noord-Koreaans restaurant.

U ziet dat wij elk verhaal helemaal tot zijn recht laten komen in verschillende vormen. Heeft u vragen of opmerkingen over ons werk, aarzel dan niet om ons contacteren.

Graag tot gauw! Vriendelijke groeten,

Kris en Pascal

kris at atlastronaut dot com

pascal at atlastronaut dot com

Deel dit artikel:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*