Pascal Laureyn, schrijver

Deel dit artikel:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Ik ben Pascal Laureyn, een Belgische schrijver, journalist, copywriter, content manager in Europa en Zuidoost-Azië.

Ik ben een freelance schrijver voor onder meer Colruyt Group, De Tijd, Knack, El Pais en IPS (in het Nederlands en het Engels). Ik maak ook reportagefoto’s.

20 jaar ervaring

Sinds mijn reizen in Zuidoost-Azië schrijf ik regelmatig interessante verhalen over boeiende mensen in deze regio.

Inspiratie en inzichten, dat is wat een reis onvergetelijk maakt. En dat wil ik delen. Op deze site. Welkom!

Op de vlucht voor het klimaat

togoru-smalTerwijl wereldleiders over broeikasgassen en protocollen kibbelen, wordt de Zuid-Pacifische eilandengroep Fiji uitgewist door de zee of weggewaaid door cyclonen. De kustbewoners hebben de keuze: vluchten of vechten. Voor De Tijd (Nederlands) en IPS (Engels). Ook in het Zweeds en het Spaans.

Naar de bron

Een recente videoproductie is ‘Mensen van de Mekong‘, een documentaire over de ópvaart van de Mekong, de machtige rivier die 70 miljoen mensen in hun levensonderhoud voorziet. We willen van Vietnam naar Cambodja, Laos, Myanmar en Thailand trekken, tot aan de bron van de rivier in China.

Moslims in Myanmar

De Rohingya in Myanmar zijn het slachtoffer van een etnische zuivering. Hun ellende komt vaak in het nieuws. Maar ook andere moslimgroepen in Myanmar zijn het slachtoffer van racisme. Nationalistische boeddhistische monniken prediken haat tegen moslims en roepen op tot geweld. Wij zijn ze gaan opzoeken. Voor VPRO en Knack (pdf).

De oorlog tegen drugs

De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil zijn volk zuiveren van drugs en laat zich daarbij niet hinderen door wetten of praktische bezwaren. Een verslag van een doordeweekse nacht in de sloppenwijken van Manilla, waar de slachtoffers zich opstapelen in de lijkenhuizen. Voor Radio 1 en De Tijd (pdf).

‘Ontbossen op leven en dood’

Hoe idyllisch de Cambodjaanse bossen ook ogen, ze zijn de bron van een zwarte wereldmarkt die miljarden waard is. Zeldzame en beschermde bomen worden verkocht aan China en Europa. De illegale handel houdt een corrupt regime in het zadel. Wij volgden het spoor van vernieling. Voor Deutsche Welle en De Tijd.

Van sloppenwijk naar sterrenstatus

Deze metal band bestaat uit afvalverzamelaars en schoolverlaters. Ze groeiden op in en rond een stortplaats in Phnom Penh. Nu maken ze zeer krachtige muziek. “Ik stop al mijn woede in mijn muziek.” Let op voor Doch Chkae, de ‘wilde honden’ van Cambodja. Hier hebben ze al een sterrenstatus bereikt.

Boeiende verhalen

Ik wil ook de vele mensen bedanken die me geïnspireerd hebben met hun opmerkelijke verhalen. Zoals Tony, de Vlaamse vuilnisman in Cambodja (in Het Laatste Nieuws. Dan was er Ricky Reyes, de flamboyante homo in Manilla. En Boatman Bart verhuisde op een dag van Gierle naar Cambodja. En tenslotte het bezoek van een Zuid-Koreaans vriendin aan een Noord-Koreaans restaurant.

U ziet dat ik elk verhaal helemaal tot zijn recht laat komen in verschillende vormen. Heeft u vragen of opmerkingen over ons werk, aarzel dan niet om me contacteren.

Graag tot gauw! Vriendelijke groeten,

Pascal

pascal at atlastronaut dot com

Deel dit artikel:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*