Ontbossing in Cambodja: Op zoek naar stropers en smokkelaars

Share this article:
Facebooktwitterlinkedinmail

Hoewel de export van Cambodjaans hout via Vietnam al vier jaar verboden is, rijden illegale houtkappers dagelijks met indrukwekkende ladingen de grens over. De politie staat erbij en kijkt ernaar. Wij volgden het spoor van vernieling naar het hart van de houtsmokkel in de jungle. 

Houthakkers in de jungle

Houthakkers in de jungle

Het Aoral Wildlife Sanctuary is slechts drie uur rijden van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, maar je waant je in een ander tijdperk. In het beschermde natuurgebied – net iets groter dan Limburg – staat een legerpost, vredig en pittoresk.

Het is een typische paalwoning met hangmatten, kippen en ijskoud bier. Een zwart varken zit met zijn neus in de grond. Enkele soldaten spelen petanque op een keurig aangelegde baan.

Hoe idyllisch deze plek in het Cardamomgebergte ook oogt, ze is de bron van een zwarte wereldmarkt die miljarden dollars waard is. Houtkappers rooien hier zeldzame en beschermde bomen om ze via Vietnam aan China en Europa te verkopen.

Een houtsmokkelaar aan de grens met Vietnam

Een houtsmokkelaar aan de grens met Vietnam

De illegale handel houdt een corrupt regime in het zadel en maakt doden. En hij plaatst Cambodja in de wereldtop van genadeloze ontbossers. Wij willen het traject van deze illegale handel beter leren kennen.

Lees het volledige artikel op de website van De Tijd: ‘Ontbossen op leven en dood‘.

Bekijk hieronder de video met de foto- en radioreportage voor de VPRO.

Meer foto’s uit Cambodja op instagram.com/atlastronaut

Share this article:
Facebooktwitterlinkedinmail

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*