Iedereen verjaart met nieuwjaar

Deel dit artikel:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

 

Met Khmer Nieuwjaar laat Cambodja zich van zijn mooiste kant zien.

FullSizeRender 8

We zijn nog maar net het dorp ingereden of we botsen op een barricade. Een bende uitgelaten kinderen verspert de weg. We worden omsingeld en een stuk of vier handen smeren mijn gezicht in met een wit poeder. Ik zit nog achterop de brommer van mijn vriend en kan niets doen. Geld geven is de enige manier om te ontkomen.

FullSizeRender 10

Mijn haar staat stijf van het stof, vergaard tijdens de motorit van Phnom Penh naar Kien Svay. Ik moet er uitzien als een spook, met een wit gezicht en rechtopstaand haar. Maar de familie van mijn vriend lijkt daar geen aanstoot aan te nemen. Ik ben van harte welkom. Het is feest, het bier staat koud en de sfeer is goed. En iedereen draagt nieuwe kleren.

FullSizeRender 7

Ik ben Phnom Penh ontvlucht, de hoofdstad is drie dagen dood. Winkels zonder waren, restaurants zonder personeel en bars zonder klanten. Want het is Khmer Nieuwjaar en dat wordt gevierd op het platteland, ‘homeland’ voor Cambodjanen. Dan gaat iedereen naar huis om het belangrijkste feest van het jaar te vieren met de familie. Zo stil het is in Phnom Penh, zo feestelijk is het in de rest van het land.

FullSizeRender 11

Ik heb een goed excuus voor wat ontspanning. Het is Paasweekend in België en Khmer Nieuwjaar in Cambodja, het wordt me drie lange dagen onmogelijk gemaakt om te werken. Ik wist niet wat ik moest verwachten van deze verplichte vakantie, dit is mijn eerste Khmer Nieuwjaar. Ik kon dus niet vermoeden dat ik in het vrolijkste straatfeest van de wereld zou terechtkomen.

FullSizeRender 16

Het hoort er allemaal bij. Kinderen smeren voorbijgangers in met babypoeder en vragen om een paar centen. Overal staan mensen op straat te feesten, de muziek dreunt uit de luidsprekers. Het is nog maar middag, maar veel mannen zijn al dronken. Ze lachen zich een breuk van verbazing als ik een paar woorden Khmer spreek.

FullSizeRender 14

Dit is waarom ik graag in Cambodja woon. De spontaniteit en vrolijkheid van dit volk is aanstekelijk. Er zijn minder regels en iedereen hoort er bij. Ik verveel me nooit en het eten is altijd lekker. En goeie momenten worden gedeeld met iedereen.

FullSizeRender 13

Hier hebben ze medelijden met mij als ik zeg dat ik in Phnom Penh woon. Want in de grote stad is het gevaarlijk en zijn de mensen oneerlijk (wat niet waar is). Het zegt veel over de waarde die mensen hechten aan sterke sociale banden.

FullSizeRender 18

Cambodjanen vieren drie keer nieuwjaar: dat van 1 januari, het Chinese en het Khmer Nieuwjaar. Dat laatste is het belangrijkste, want alleen dan kunnen ze vakantie nemen. Volgens de traditie is Khmer Nieuwjaar de dag waarop iedereen zich een jaar ouder telt. Alle Cambodjanen zijn dus geboren op Khmer Nieuwjaar, de echte verjaardag heeft minder waarde. Daarom wordt het nieuwjaar hier zo hard gevierd: iedereen verjaart op dezelfde dag!

FullSizeRender 4

Wanneer we een ritje doen door de omliggende dorpen zien we overal hetzelfde tafereel. We worden om de paar meter uitgenodigd om een biertje te drinken en iedereen wil met ons op de foto. We verdwijnen in wolken babypoeder. Ons geld ook, maar dat is niet erg.

FullSizeRender 5

’s Avonds rijden we terug naar de uitgestorven hoofdstad. We krijgen onderweg een prachtige zonsondergang cadeau. En als ik de torens van Phnom Penh zie opdoemen in de roze lucht wordt ik ontroerd. Ik voel me thuis in dit feestelijke land. Suu-er-s’daye ch’naam thmey! Gelukkig Nieuwjaar!

FullSizeRender 4

 

Tekst en foto’s: Pascal Laureyn, freelance journalist en tekstschrijver

FullSizeRender 41

Deel dit artikel:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*