5 redenen om nooit een bezoek aan Cambodja te brengen

Deel dit artikel:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Kris en ik zijn sinds een week terug in Phnom Penh. Het is een nieuw bezoek aan Cambodja na ons afscheid van vorig jaar. Toen bleven we drie maanden in de hoofdstad. We hebben deze week een aantal specifieke kenmerken van dit unieke land herontdekt. Tijd om al een eerste balans te maken. Hier volgen vijf eerlijke vaststellingen over het reizen naar Cambodja.

Wanneer reizigers naar Zuidoost-Azië trekken, bezoeken ze meestal Thailand of Vietnam. Nochtans ligt er een land tussenin dat velen over het hoofd zien. Cambodja heeft geen grote resorts, het vervoer is uitdagender en buiten Angkor Wat en de Killing Fields kent niemand iets dat een omweg rechtvaardigt. Daarom stellen we de vraag: is een bezoek aan Cambodja echt de moeite waard? Atlastronaut licht toe.

De tempel van Bayon

Een glimlach op de tempel van Bayon

1. Reis niet naar Cambodja als lachende mensen je irriteren

Cambodjanen doen niets anders dan lachen. Dat kan vervelend zijn als je daar niet tegen kan. Ze kunnen er niet mee ophouden. Sommige reizigers worden daar zelf vrolijk van, anderen niet. Het kan shockerend overkomen om zo veel mensen voortdurend te zien lachen in het openbaar. De beelden op de tempel van Bayon zijn zelfs al negenhonderd jaar aan het lachen.

Een lach betekent: ‘Hallo, ik ben je vriend’. Het effect is ontwapenend en vertederend. En bovendien is hun lach besmettelijk. Blijf dus weg als je niet van een brede glimlach houdt. In Thailand of Vietnam kunnen ze zich op dat vlak beter beheersen.

Ik heb bij mijn bezoek aan Cambodja nog nooit iemand gezien die ruzie maakt of zijn geduld verliest. Kris en ik hebben in Phnom Penh een keer urenlang in een file vastgezeten waar iedereen aan het lachen was. De grappigste file ooit. Niet elke Belg die de Ring van Brussel moet trotseren zou zoveel joligheid kunnen appreciëren.

2. Bezoek Cambodja nooit als je niet van lekker eten houdt

Phnom Penh street food

Phnom Penh street food

Hoewel de Cambodjaanse keuken beïnvloed wordt door die van zijn buren (of is het andersom?) zijn er verschillen. Dit is het echte paradijs voor avontuurlijke eters. Op straat vind je duizenden eetkraampjes die een heerlijk gekruide geur verspreiden. Straatverkopers rijden de hele dag rond met kookpotten en barbecues op wielen. Of je kan iets bestellen aan een brommer met een keuken als zijspan.

Bevruchte eendeëïeren, krokodillen, slangen, padden, rode bosmieren, krekels en wormen. Het komt allemaal vers op je bord. Kris en ik zijn fan van de gebakken tarantula’s met pepersaus. Maar ook voor gevoeligere magen zijn er heerlijke visgerechten of gebakken rijst. En dan is er nog de gebarbecuede verse inktvis die je op het strand geserveerd krijgt. Als je geen fijnproever bent, kan die culinaire overdaad erg storen.

Apsara Bas Relief

Apsara’s

3. Blijf weg uit Cambodja als geschiedenis en cultuur je niet interesseren

Want dat kan overweldigend zijn. Dit land heeft meer geschiedenis en cultuur per vierkante meter dan België. Van de gouden eeuwen van het Khmer-Rijk tussen de 9de en de 14de eeuw, tot de horror van de Rode Khmer. Kris en ik verbazen ons nog elke dag over de veelzijdige geschiedenis en de diepgang van hun cultuur.

Het geloof is een mengvorm tussen animisme, boeddhisme en hindoeïsme. Hun taal heeft het Thai, Viet, Lao en Cham erg beïnvloed. De tempels van Angkor zijn een lust voor het oog, ze zijn ook erg uiteenlopend van stijl. Die rijke geschiedenis uit zich in architectuur, kunst, literatuur en het dagelijkse leven. Het bepaalt hun identiteit en daar zijn ze erg trots op. Als je dat wat flauw vindt, raden we Disneyland aan. Daar heb je geen last van gouden pagodes.

Koh Rong Sanloem

Koh Rong Sanloem

4. Reizen naar Cambodja is een slecht idee als je niet van relaxen houdt

Toegegeven: Kris en ik moeten hier werken voor onze kost, maar workaholic zijn we niet. Daarom genieten we op tijd van een fris glas, fijne vrienden en een weekendje aan de zee of de watervallen. Dat kan erg saai zijn als je niet van rust en betoverende landschappen houdt. Niet naar Cambodja reizen, is dan ons advies.

Want Cambodjanen zullen alles doen om jou op je gemak te stellen. Dat doen ze erg goed, het zijn namelijk zelf ontspannen mensen. Je kan natuurlijk ook relaxen in een van de vele bars op het strand van Sihanoukville. Of stop je tenen in het zand van een leeg strand op een klein eilandje zoals Koh Rong Sanloem. Dat is natuurlijk hinderlijk voor mensen die Phuket verkiezen.

Koh Kong

Kajakken in Koh Kong

5. Breng nooit een bezoek aan Cambodja als je je graag verveelt

Want dat zou erg vermoeiend kunnen zijn. Je kan hier een brommer huren om een verloren tempel op het platteland te bezoeken. Of maak in Koh Kong een avontuurlijke trektocht door de jungle. Je kan gaan duiken, zeilen of paragliden. Elke week opent een nieuwe expo in Phnom Penh. En ’s avonds zijn er genoeg bars, karaoke’s en andere verderfelijke oorden die je zullen entertainen. Phnom Penh is niet gemaakt voor mensen die zich graag vervelen.

Wat ik nooit vervelend zal vinden, is het verkeer in Phnom Penh. Het oversteken van een drukke laan heb ik tot sport verheven. Ik murw me tussen dikke rijen auto’s, fietsen, brommers, tuktuks en cyclo’s terwijl de (grijnzende) bestuurders geen enkele aanstalten maken om voor me te stoppen. Tot nu toe kan ik het nog navertellen.

6. Of kom wel naar Cambodja en laat je verrassen

Kris en ik kennen dit land nu al een paar maanden, maar er is nog ontzettend veel dat we niet gezien, gedaan of meegemaakt hebben. Bij een bezoek aan Cambodja raak je niet snel uitgekeken op de goeie dingen van het leven. Jammer dat dit bijzondere land zo vaak over het hoofd wordt gezien.

Door Pascal Laureyn, een freelance copywriter en tekstschrijver

Foto’s: Wikimedia Commons

Deel dit artikel:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*