24 uur op de Westoever

Vier mensen om mee te praten

Share this article:
Facebooktwitterlinkedinmail

Jeruzalem en Palestina laten zich niet in 24 uur temmen door een gejaagde reiziger. Gelukkig maar. Maar als je een goede reden hebt om gehaast te zijn, vergeet dan het toeristisch tijdverlies en praat op z’n minst met deze vier mensen.

1. Een Joodse kolonist
Laat je meevoeren naar een joodse kolonie in Palestijns bezet gebied. Mooi uitzicht verzekerd, ook op de Arabische dorpen in de vallei. Let op de gepantserde schoolbus en de blutsen in de auto van je gids. Kolonisten praten graag en veel. Over het hoe en het waarom. Ze hebben allemaal een heel persoonlijk verhaal, altijd charmant en overtuigend. Je hoeft het niet met hen eens te zijn, maar interessant is het zeker. Tot sommigen hun eigendomsrecht bewijzen met citaten uit Heilige Geschriften.

2. Een Palestijn
Laat je terugvoeren door een Palestijn. Je chauffeur zal je graag vertellen over zijn vrouw en zijn kinderen, zijn grootste goed. Vraag of je foto’s mag zien. Vraag of hij even een ommetje wil maken langs Jericho of Hebron. Geen probleem. Misschien zal hij je vertellen over de goeie ouwe tijd, toen hij met zijn maten stenen gooide naar alles wat er joods uitzag. Of over de miserie in Israëlische gevangenissen. Hij zal zijn schouders ophalen, zeggen dat hij er niet meer over wil praten, en dan nog een vreselijk verhaal vertellen.

3. Een bakker
Een Palestijnse bakkerij bezoeken is een feest voor het oog. In een donkere spelonk zijn bakkersgasten lange slierten deeg in allerlei sierlijke vormen aan het vouwen. Oude machines staan te reutelen. Open vuren maken de sfeer verschroeiend. De bakker zucht. “Alles hebben ze gestolen, die Israëli’s, zelfs onze keuken. Alles wat je op een joodse tafel ziet, is van ons.” Pita en falafel typisch Israelisch? Vergeet het maar. Allemaal van Palestijnen gekopieerd. Zelf kunnen ze niet koken. De bakker weet het zeker.

4. Een Vlaamse ex-pat
Moeilijk hoor, twee kinderen grootbrengen in Palestijns gebied. Het Arabische deel van Jeruzalem biedt gelukkig genoeg oases van rust en luxe. Ga met haar naar de American Colony om in de binnentuin te tafelen, een andere wereld. Ze zal je vertellen over haar man, met een interessante baan bij een ngo. Over wonderlijke plekken, boeiende mensen en grappige cultuurverschillen. Luister goed en hoor in haar zuchten de verveling, de eenzaamheid en de hunkering naar thuis.

Share this article:
Facebooktwitterlinkedinmail

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*