24 uur in Phnom Penh

Vier mensen om mee te praten

Share this article:
Facebooktwitterlinkedinmail

Heb je belachelijk weinig tijd om de Cambodjaanse hoofdstad te bezoeken? Jammer. Dit Antwerpen aan de Mekong verdient meer. Maar als het echt niet anders kan, vergeet dan het toeristische tijdverlies en praat op z’n minst met deze vier Phnom-Penhois om jouw flitsbezoek de moeite waard te maken.

1. Jouw buurman in de file
Als je geluk hebt, landt je vliegtuig vlak voor het spitsuur. Je dacht dat de ring van Antwerpen erg was. Bewaar je geduld en je gevoel voor humor, zo’n uur of twee. Dan wordt het genieten. Jouw tuktuk is niet meer dan een open laadbak en jouw filegenoten zitten meestal op een brommer. Op tragische momenten van absolute stilstand (zo zijn er genoeg), kan je makkelijk een babbeltje slaan met man, vrouw of kind naast je (vaak alledrie op dezelfde brommer), altijd de vriendelijkheid zelve. Waar komt u vandaan, waar gaat u naartoe en hoeveel varkens kunt u op uw brommer stapelen? Verhelderend! Jouw 24 uur kunnen al niet meer stuk.

2. Een parkeerwachter
Makkelijk, je vindt ze overal. Werkelijk overal. In elke straat vind je er een paar die (fout)geparkeerde auto’s in de gaten houden. De meesten vinden het fijn als je met hen praat, ze vervelen zich namelijk stikdood. Verwacht niet dat ze veel te zeggen hebben, ze spreken geen Engels of Frans. Ze hebben wel een smartphone. Neem de jouwe en toon je Facebook-pagina. Gegarandeerd succes. Verbazingwekkend hoeveel een mens je kan vertellen met foto’s op Facebook. Met Google Maps werkt het ook.

3. Een politieagent
Huur een brommer en rijd langs de grote lanen. Je wordt gegarandeerd door een agent tegengehouden. Op amper 24 uur tijd is het voor jou onmogelijk een Cambodjaans rijbewijs te bemachtigen, dat wordt betalen. 80 dollar, ter plaatse af te handelen. Wacht, of toch niet? Rustig je tijd nemen, maak van je traagheid een kunst. Praat met de man. Neen, 80 dollar, dat kan echt niet. Je bent wel Europeaan, maar niet rijk. Met twee dollar lichter laten ze je meestal gaan. Zonder reçuutje natuurlijk.

4. Een Franse barman
Tijd om te relaxen. Ga een pastis of een absint drinken in de bar van een Franse ex-pat die er al jaren woont. Hij zal je vertellen dat de Cambodjanen niet kunnen rijden en dat het niet meer is zoals het geweest was. Maar hij zal je ook vertellen hoe snel de stad verandert. Waar de leukste cafés zijn (daar waar geen toeristen komen) en waar je het meest van de stad kan genieten (daar waar geen toeristen komen). Respecteer zijn gevoel voor Franse grandeur en je krijgt gegarandeerd een drankje van het huis. Ook omdat hij je accent grappig vindt.

 

Share this article:
Facebooktwitterlinkedinmail

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*