24 uur in Hong Kong

Vier mensen om mee te praten

Share this article:
Facebooktwitterlinkedinmail


Hong Kong heeft een ‘dazzling skyline’, dat is waar. Heb je maar 24 uur de tijd, kijk dan toch vooral naar de mensen. Deze vier ontmoetingen zullen je helpen om de stad beter te begrijpen.

1. De Chinese toerist
Ok, officieel hoort Hong Kong bij China. Maar het Britse verleden is er nog heel erg voelbaar. Zelfs in Londen staan mensen niet meer zo netjes in de rij aan de bushalte als hier. En toch zie je overal instructies: “please queue in this direction”, “no spitting here”, “please flush the toilet after use”. Pas als je Chinese bezoekers van buiten Hong Kong ontmoet, begrijp je waarom. Zij nemen het vaak niet zo nauw met al die Britse beleefdheidsregels. Want hoewel je aan de ingang van de tram de boodschap meekrijgt om te boarden “in an orderly manner”, ben ik nog nooit zo meegesleurd door een instappende menigte als hier…

2. De vuilnisbootman
Hong Kong is een miljoenenstad en de vervuilde lucht kan soms verstikkend werken. Geen nood : met de boot ben je zo buiten de stad. Op Lamma island, bijvoorbeeld, een halfuurtje varen met de ferry. De zuidwestkant van het eiland is gereserveerd voor schildpadden, die hier elk jaar hun eieren komen leggen. Maar buiten het broedseizoen is het strand gewoon toegankelijk en ben je er vaak helemaal alleen. De enige mensen die je zal zien, zijn de vuilnismannen. Zij komen op een gedisciplineerde manier het afval ophalen met een boot. Logisch, want auto’s zijn op dit eiland niet toegelaten.

3. Een hele familie in het wit
Zo’n gezelschap kan er heel gezellig uitzien en de sfeer is meestal redelijk uitgelaten. Maar als iedereen in het wit gekleed is, kan er zeker van zijn dat je met een begrafenis te maken hebt. Soms wordt de overleden grootmoe zelfs in haar kist meegenomen op de boot, om haar te begraven op het eiland waar ze geboren werd. Zo’n begrafenisritueel gaat trouwens gepaard met veel meer zang en dans dan je gewend bent.

4. De zeldzame Italiaan
Je moet zeker vooraf leren eten met stokjes, als je niet voor verrassingen wil komen te staan. Alleen: voor de meeste Hongkongers is eten gewoon een noodzakelijk kwaad. Het gebeurt in een grijze snackbar, waar de airco heel koud staat en iedereen naar een tv-scherm gaapt. Wil je toch eens uitgebreid tafelen, ga dan op zoek naar de zeldzame Italiaan. Hij zal begrijpen dat je graag buiten op een terras zit, eerst een aperitiefje wil drinken voor je gaat eten en liefst ook wat tijd tussen voor- en hoofdgerecht laat…

Share this article:
Facebooktwitterlinkedinmail

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*